Aandacht voor leven en werk van Joke Smit

Joke Smit heeft zelf veel geschreven, maar bij leven en na haar dood tot heden is er ook veel óver haar geschreven of anderszins (zijdelings) aandacht besteed aan haar werk.

Van een deel van deze aandacht heeft de redactie van deze website een archief met knipsels uit kranten e.d., daterend vanaf de jaren zeventig en tachtig. Dat zijn publicaties n.a.v. haar overlijden in 1981, n.a.v. het verschijnen van de bundel met verzameld werk in 1984 (Er is een land waar vrouwen willen wonen) en n.a.v. van het boek van Marijke Harberts in 1987 ’Afscheid van Joke Smit’.

Voor deze website is (vooralsnog) gekozen om voornamelijk een overzicht te presenteren van publicaties die digitaal en online beschikbaar zijn. Verder is, gezien de hoeveelheid, een globale chronologische indeling gemaakt als volgt:

  • De meest recente aandacht – zie onder
  • Eerdere aandacht: 2006- 2012
  • Aandacht n.a.v. de biografie van Marja Vuijsje: 2008- 2010
  • Oudere publicaties e.a. daterend uit de jaren ’90 en ’80
  • Wetenschappelijke publicaties

Naast de talrijke publicaties van personen op eigen titel, zijn er ook diverse organisaties en instellingen die op hun website een biografie van Joke Smit hebben gepubliceerd. Voor een overzicht daarvan wordt verwezen naar de rubriek ‘canon’.

Recente publicaties waarin (zijdelingse) aandacht voor Joke Smit